Onder de titel ‘Over opvoeding gesproken‘ gingen we bij Scala op 21 januari aan de slag met de vraag wat er anno 2017 aan de hand is met opvoeding.
It takes a village?
We starten met de vraag hoe we zelf opgevoed zijn. Aan de hand van de sociometrie-methode beantwoorden we ‘met de voeten’ de vragen over hoe we zelf zijn opgevoed en stappen we over de lijn. Verrassend was de diversiteit aan ervaringen. En het bleek ook nog eens erg leuk om zo terug te kijken op je eigen opvoeding.
Nadat we (een deel van) de documentaire ‘Dus ik ben… een goede opvoeder’ van filosoof, programmamaker, schrijver en docent Stine Jenssen bekeken, bespraken we de dilemma’s waar huidige opvoeders mee te maken hebben. Het is dan wel zo dat het een heel dorp vraagt om op te voeden, maar het lijkt wel of ouders en andere opvoeders geen dorp meer om zich vinden of willen. Veel opvoedingszaken zijn gemedicaliseerd en geïndividualiseerd. Het Huis van de Opvoeding werd gebouwd. Alhoewel het fundament begrippen als liefde, vertrouwen, veiligheid, verbinding, grenzen en moreel kompas benoemt, zijn meerdere richtingen mogelijk: ‘als je maar bijdraagt aan een betere wereld’, ‘als je maar een goede baan/werk krijgt’ en ‘als je maar gelukkig wordt’. Soms prima te combineren, soms sluiten ze elkaar uit.
Wat is ons ‘heilig’ in opvoeding?
Dat stelt ons voor de vraag wat Scala of Scala-leden te maken met opvoeding? Is er überhaupt een probleem met opvoeding? In alle tijden is toch geklaagd over de jeugd en over de opvoeding? De drie richtingen laten zien dat er iets op het spel staat. Scala maakt bespreekbaar wat toegewijd leven is en probeert met betrekking tot opvoeding te bedenken wat morele uitgangspunten kunnen zijn, welke waarden doorgegeven (zouden moeten) worden aan ‘the next generation’. Tegelijkertijd zien we dat onze eigen ouders niet wisten waar ze ons op voorbereidden.
“Ik heb niet zoveel aan de waarden van mijn ouders; ze hebben mij helemaal niet opgevoed om met de diversiteit in deze samenleving om te gaan”.
Het is een zoektocht naar waarachtigheid. Wat betekenen gezag, ontzag en gehoorzaamheid nu? We leven nu en willen dat wat we doen goed doen!
Kinderprogramma
Onder leiding van Anneleen zijn de 4 aanwezige kinderen – tussen de 3 en 6 jaar oud – aan de gang gegaan. Ze bedachten wat zij belangrijk vinden bij het leiden van een land en stelden hun regels op.
Uit het bezinningsmoment van de zondag willen wij u deze tekst uit Spreuken 24,3-4 niet onthouden:
Door wijsheid wordt een huis gebouwd,
door inzicht houdt het stand,
door kennis worden de kamers gevuld
met rijke en kostbare pracht.
Leestip: Susan Neiman ‘Waarom zou je volwassen worden’